Konuları okuyabilmek ve cevap yazabilmek için lütfen üye olunuz. Gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak için Üyelik sırasında E-Posta adresinizi doğru giriniz.

Geri git   Sozleşmeli Personelin Buluşma Platformu > M.E.B. Haberler > M.E.B. Güncel Haberler

M.E.B. Güncel Haberler M.E.B. Güncel Haberler

Seçenekler Stil
Alt 19-12-2006, 10:16 AM
TrenDMark - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
TrenDMark TrenDMark isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Uzman Üye

Tecrübe Puanı: 52
TrenDMark will become famous soon enough
Arrow Eğitimdeki Gelişmeler

Aktifhaber ve Eğitim Gazetesi’nde yazılara başladığımdan beri hiç gündem sıkıntısı çekmedim. Eğitimin gündemi o kadar çabuk değişiyor ki, bazen birkaç başlığı bir yazıda dile getirmek zorunda kalıyorum. Yine öyle bir durumla karşı karşıyayız. O yüzden Zaman zaman yaptığımız gibi eğitimdeki gelişmeleri birkaç başlık altında değerlendirmekte fayda var.

Gündemdeki başlıklara gelince;

Birincisi: Sözleşmeli öğretmenlerle ilgili gelişmeler
Sözleşmeli öğretmenlerle ilgili tartışmalar bir türlü bitmiyor. Danıştay, sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlerle ilgili çok önemli bir karar verdi. Buna göre sözleşmeli öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgelerinde çalıştıkları süre geçerli sayılacak. Yani kadroya geçmeleri durumunda burada çalıştıkları süre zorunlu hizmetlerinden sayılabilecek. Zaten Bakanlık da sözleşmeli öğretmenlere ilişkin bir yönerge hazırlıyor. Yönergenin yürürlüğe girmesiyle birlikte sözleşmeli öğretmenlerin sıkıntıları önemli ölçüde aşılmış olacak.

İkincisi: 3500 sözleşmeli öğretmenin atanması
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 3500 ingilizce ve bilgisayar öğretmenlerinin 4c’ye göre istihdmına ilişkin karar nihayet çıktı. Ben baştan beri kararın çıkacağına olan inancımı hiç kaybetmedim. Öğretmen arkadaşlar haklı olarak geçikmeden dolayı sitemlerini sık sık dile getirdiler. Neyse ki süreç olumlu bir şekilde sonuçlandı. Valilikler kanalıyla yapılacak atamalara ilişkin genelge bir iki güne yayımlanır. Buradaki en önemli karar ise daha önce çalışanlara öncelik tanınacak olması.

Üçüncüsü: Ek derslerle ilgili yeni düzenlemeler
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı yürürlüğe girdi. 1 Temmuz 2006’dan geçerli olmak üzere yürürlüğe giren karara göre, öğretmenlere öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde 2 haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenecek.Ders niteliğindeki öğretim görevi, geçici görevlendirme ve yüz yüze eğitim yapılmayan kurumlardaki öğretmen ve yöneticilere verilen ek ders ücretleri, yarım günlük izinler hariç izinli ve raporlu olunan sürelerde ödenmeyecek. Bu sayede tartışmalı olan bir çok konu da çözüme kavuşmuş oldu. Yeni düzenleme bütün eğitim camiasına hayırlı olsun.

Dördüncüsü: Yeni öğretmen atamaları
Yeni öğretmen atamalarıyla ilgili çok fazla soru gelmeye devam ediyor. Öğretmen adayları haklı olarak bir an önce atanma tarihlerini ve teknik ayrıntıları öğrenmek istiyorlar. Ancak, bu konuda daha önce söylediklerimizden farklı olarak yeni bir gelişme yok. Dolayısıyla bir süre daha beklemek zorundalar. Daha önceki yazımızda emeklilerin yüzde 80’ne karşılık yeni atama yapılacağı hükmü yeni düzenlemeyle yüzde 50’ye düşürüldüğünü de hatırlatalım.

Böyle devam ederse eğitimle ilgili meselelerde konu sıkıntısı çekmeyeceğimiz gibi gelişmeleri izlemeye de devam edeceğiz.

Mehmet DİZDAR

Seçenekler
Stil